Cititi cu atentie!!!
 
Certificatul medico-legal psihiatric
 
        Este actul medico-legal intocmit la cererea persoanelor fizice in vederea incheierii unui act de dispozitie (contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere, donatie, testament etc.)
        Pentru a obtine certificatul se parcurg urmatoarele etape:
1. Programarea: se face numai la sediul INML, in orice zi lucratoare, intre orele 09:30-12:00, la secretariatul Comisiei de prima expertiza psihiatrica (etaj 1), pe baza unui act de identitate (buletin de identitate, carte de identitate sau pasaport). Programarea poate fi facuta si de catre o alta persoana, care va trebui sa se prezinte insa cu actul de identitate, in original, al persoanei a carei examinare se doreste.
2. La programare se va plati si contravaloarea actului, respectiv:
        - 185 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face la sediul INML;
        - 500 ron + 106,9 ron – atunci cand examinarea persoanei se va face la domiciliu/spital/camin in cazul persoanelor netransportabile, cu aprobarea sefului de laborator si in limita posibilitatilor logistice de asigurare ale unei astfel de prestatii. Atragem atentia insa ca programarile pentru aceasta situatie se intind pe perioade mari de timp, de ordinul lunilor de zile!!
3. Dupa ce veti completa cererea de examinare si veti achita taxa aferenta, veti primi doua bilete de trimitere: unul catre medicul de familie si unul catre CSM (Centrul de sanatate mintala) teritorial. Cu rezultatele ambelor trimiteri, precum si cu toate celelalte documente medicale pe care le aveti, va veti prezenta la comisie in ziua programata. Aceste documente medicale sunt indispensabile incheierii lucrarii.
 
Ce trebuie sa mai stiti
 
Practica notariala acorda certificatului medico-legal psihiatric un termen de valabilitate de 30 de zile (calendaristice) scurse de la data examinarii persoanei in comisie.
Trebuie sa stiti insa, ca pentru a se elibera acest document, este necesar un interval de lucru (redactare, dactilografiere, semnare) de 10 zile calendaristice, fie de la examinarea in comisie (daca s-a depus documentatia medicala solicitata), fie din momentul depunerii documentatiei medicale solicitate (daca aceasta este depusa ulterior examinarii).
Termenul de valabilitate de 30 de zile va decurge din ziua examinarii in comisie (din care se scad cele 10 zile necesare eliberarii, numai daca in ziua examinarii ati adus si rezultatele celor doua trimiteri). Va ramân astfel la dispozitie 20 de zile in care sa incheiati actul notarial.
Pentru a se evita pierderea valabilitatii actului va recomandam sa solicitati eliberarea certificatului numai odata cu finalizarea obtinerii celorlalte acte necesare demersului notarial. Cu alte cuvinte, solicitati eliberea certificatului medico-legal numai ca ultim act necesar la notariat.
Neprezentarea in ziua programata nu va confera ulterior niciun fel de prioritati.
Nu se pot elibera bilete de trimitere si nu se fac programari pentru examinare in absenta inregistrarii oficiale a cererii dvs.
 
Expertiza medico-legala psihiatrica in vederea punerii sub interdictie
 
Persoanele interesate in astfel de cauze trebuie sa stie ca expertiza medico-legala psihiatrica in vederea punerii sub interdictie se efectueaza numai la solicitarea organelor judiciare, prin ordonanta scrisa.
Procedura programarii la expertiza este aceeasi ca si cea expusa in cazul certificatului medico-legal psihiatric.
 
Costul acestor expertize este de:
- 135 ron – atunci cand examinarea are loc la INML
- 500 ron + 106,9 ron – cand examinarea are loc la domiciliu
 
Situatii speciale
1. Atunci cand comisia de expertiza considera ca stabilirea diagnosticului nu se poate face decat prin internare intr-un spital de psihiatrie, poate solicita internarea pacientului in scopul stabilirii diagnosticului. Refuzul internarii are drept consecinta neefectuarea expertizei sau a certificatului.
2. Atunci cand considera necesar, comisia de expertiza poate efectua examinari seriate (adica mai multe examinari, in zile diferite). In cazul certificatelor, timpul de valabilitate se considera de la ultima examinare.
 
Medic sef
Laborator psihiatrie medico-legala
Conf. univ. dr. Valentin Gheorghiu

You can play best games for brain and soul on At 7 Games.
  Copyright © 2008 Romanian Society of Legal Medicine. All rights reserved.
created by cooz.ro
  best brain games, girls games and action games for brain and soul virtualizare vmware vsphere esxi server backup storage cablare structurata antivirus securitate firewall mail web dns trandafir trandafiri pomi fructiferi conifere brad brazi pin tuja tuia plante ornamentale vita de vie coacaze zmeura agrise