DEFINITIA MEDICINII LEGALE


     Medicina legala este o specialitate medicala care aplica principiile si metodologia stiintelor medicale la domeniul juridic (se afla la granita dintre medicina si stiintele juridice). Ea urmareste, in interesul justitiei, sa obiectiveze si sa evalueze la solicitarea organelor de justitie sau a partilor implicate aspectele medicale continute in spetele juridice cu privire la omul in viata sau cel decedat oferind un suport probatoriu stiintific expertal (probatiune biologica).

     Necesitatea expertizelor / constatarilor medico-legale se regaseste in toate cauzele juridice cu implicatii medicale, precum si in toate cazurile medicale cu implicatii juridice.

     Medicina legala reprezinta astfel o interfata intre gindirea juridica si cea biologic-medicala. Dreptul ca stiinta lucreaza cu texte de lege, notiuni si categorii precise, aplicind o logica de tip binar (da sau nu; alb sau negru, 0 sau 1 etc.). Functionind dupa logica analogica complexa realitatea biologica, inca insuficient cunoscuta si explicata, nu poate fi sesizata, inteleasa si definita prin intermediul logicii binare.

     Medicina legala nu este un auxiliar al justitiei ci un colaborator independent al acesteia aducind in fiecare caz juridic un plus de obiectivitate prin prezentarea expertala a perspectivei medicale. Orice ingerinta Ón activitatea medico-legala este interzisa atragind dupa caz raspundere administrativa, civila sau penala.

     Pentru a satisface exigentele de precizie ale justitiei, medicul legist trebuie sa fie cat mai exact cu putinta, sa cunoasca legile si sa-si dezvolte deprinderea de a explica realitatile complexe biologice unor persoane fara pregatire medicala. Trebuie sa aplice un discernamint riguros si sa se exprime concluziile prin formulari clare, inechivoce dar nuantate, pentru a diferentia net realitatile medico-biologice certe (care pot fi demonstrate in afara oricaror indoieli), de cele probabile (verosimile), sau doar posibile, astfel incat concluziile sa fie corect interpretate si folosite ca atare in probatiune.

     Exista un rationament medico-legal, specific acestui domeniu de activitate, care imbina rationamentul medical al clinicianului si al morfopatologului cu rationamentul judiciar al procurorului criminalist si al judecatorului, rationament ce are ca fundament verificarea si obiectivarea tuturor datelor medicale si a ipotezelor cauzale, simpla lor acceptare fiind exclusa.

     Prestatia medico-legala trebuie sa fie obiectiva (se bazeaza numai pe date ce se pot demonstra), stiintifica (rationament apt de a fi reprodus) si impartiala, adica de tip expertal.

     Pentru obiectivitate medicul legist va cauta sa ajunga in posesia tuturor datelor medicale, solicitand concursul organelor de justitie si al unitatilor medicale. Punerea la dispozitia medicului a datelor medicale, stiintifice, ale cazului dat reprezinta o necesitate din punct de vedere medical, juridic si social si sta la baza Respectarii Drepturilor Omului constituind un fundament pentru a evita erori medicale si juridice cu consecinte dezastruoase atat la nivel individual cat si social.


You can play best games for brain and soul on At 7 Games.
  Copyright © 2008 Romanian Society of Legal Medicine. All rights reserved.
created by cooz.ro
  best brain games, girls games and action games for brain and soul virtualizare vmware vsphere esxi server backup storage cablare structurata antivirus securitate firewall mail web dns trandafir trandafiri pomi fructiferi conifere brad brazi pin tuja tuia plante ornamentale vita de vie coacaze zmeura agrise