Testele ADN pentru cercetarea paternitatii

si a altor tipuri de relatii de inrudire biologica

 

O fiinta umana ia nastere si se dezvolta dintr-o celula ou, ce reuneste in proportii egale “zestrea“ ereditara a celor doi parinti, numiti si genitori. De la stadiul de celula ou pana la completa sa desavarsire biologica, o fiinta umana reprezinta o configuratie genetica noua, unica, irepetabila si constanta in timp.

Prin urmare, fiecare individ uman poseda de la nastere un cod genetic unic, al carui suport material este reprezentat de molecula de ADN (acidul dezoxiribonucleic).

Titlul de unicat al fiecarui idivid uman nu este contrazis pâna în prezent decât de gemenii monozigoÄÄ…ÄÄ…i.

Determinarea cu acuratete a relatiilor de inrudire biologica dintre indivizii umani se realizeaza in prezent cu ajutorul testelor genetice moleculare, denumite si teste ADN.  

Testarea ADN este considerata in prezent cea mai performanta metoda de investigare stiintifica pentru stabilirea relatiilor de inrudire biologica dintre indivizii umani, deoarece permite examinarea directa a materialului genetic.

1. Cadrul legal

2. Laboratorul de Genetica al INML Bucuresti

3. Testele ADN de paternitate:

  • Procedura de prelevare a probelor biologice pentru testarea ADN.
  • Costuri. Termene. Comunicare rezultate

4. Situatii speciale in care se solicita cercetarea paternitatii

  • Testarea ADN a paternitatii cand prezumtivul tata biologic nu este disponibil
  • Testarea prenatala a paternitatii

5. Testarea ADN solicitata pentru cercetarea altor tipuri de relatii de inrudire biologica.

·         Testarea ADN a maternitatii.  

·         Testele ADN pentru stabilirea unor relatii de inrudire complexe

  • Testele ADN pentru adoptii internationale sau emigrare

6. Markerii genetici utilizati pentru testarea ADN

7. Scurta inscusiune in istoria filiatiei biologice a indivizilor umani.

 

 

1.    Cadrul legal.

Testele ADN sunt larg acceptate de catre sistemele juridice civile si penale din intreaga lume, iar legislatia romana nu face exceptie. Rezultatul unei testari ADN formulat in cadrul unei expertize medico-legale constituie un mijloc de proba in procesele civile si penale.  

 

 

Expertiza medico-legala de cercetarea a filiatiei prin examen ADN se efectueaza in conformitate cu art.31 din Ordinul privind Aprobarea Normelor Procedurale privind efectuarea expertizelor nr.1134/C/2000 a Ministerului Justitiei (publicat in Monitorul Oficial 459/2000) si Ordinul nr.254/2000 a Ministerului Sanatatii (publicat in Monitorul Oficial 258/2000) la solicitarea Instantelor de Judecata si/sau la cererea persoanelor fizice, in cadrul laboratoarelor specializate apatinand Institutelor Medico-Legale.

 

2. Laboratorul de Genetica al INML Bucuresti (LG-INML)

Este primul laborator specializat de genetica judiciara infiintat in Romania, respectiv in anul 1998. In prezent, reprezinta laboratorul de referinta de la noi din tara in ce priveste testarile ADN de filiatie si judiciare, atat din punct de vedere metodologic, cat si al volumului de lucrari expertale.  

 

LG-INML dispune de dotare tehnica corespunzatoare standardelor internationale si personal cu inalta calificare, specialistii sai geneticieni beneficiind de multiple stagii de formare profesionala in strainatate. Echipa de experti are o componenta multidisciplinara fiind alcatuita din medic legist, medic genetician, biochimisti si biologi, cu masterate si doctorate de genetica moleculara.

Managementul calitatii testelor ADN in cadrul LG_INML: Laboratorul detine Certifficare ISO in Sistemul de Management al Calitatii conform cerintelor standardului SR EN ISO 9001:2008 (Certificat 7550 C/2011 – CERTIND)

Testarile ADN se efectueaza utilizand kituri de reactivi omologate international pentru identificarile de persoane si echipamente de analiza genetica automate omologate pentru domeniul geneticii judiciare. Protocolul de analiza genetica presupune parcurgerea mai multor etape de lucru in laborator, din care cruciala este cea a evidentierii si interpretarii profilelor ADN.

Toate protocoalele de testare ADN utilizate in LG-INML au fost validate urmand recomandarile Societatii Internationale de Genetica Judiciara. Cresterea gradului de automatizare in prelucrarea profilelor ADN minimizeaza riscul erorilor de ordin tehnic. Marja de eroare pentru echipamentele de analiza genetica existente in LG-INML este practic neglijabila, incadrandu-se din acest punct de vedere in standardele de analiza recomandate si acceptate la nivel international.

Incepand cu 2002, LG-INML a participat an de an la trialurile de verificare a performantelor de lucru organizate la nivel international si a obtinut anual, intre 2002-2016, Certificate de Excelenta care atesta faptul ca testarea ADN intruneste standardele cerute de comunitatea stiintifica internationala. 

 

3. Testele ADN de paternitate

 

Legatura dintre mama si copil poarta numele de maternitate, iar cea dintre copil si tatal sau poarta numele de paternitate.

·         Fiecare fiinta umana mosteneste de la parinti proportii perfect egale de material genetic: 50% de la mama, respectiv 50% de la tatal biologic. Comparand profilul ADN ale unui copil cu profilul ADN al mamei se pot identifica cu precizie, caracterele genetice mostenite pe linie materna. Prin eliminare, se deduc acele caracteristici din profilul ADN al copilului ce provin de la tatal biologic.

 

·         Daca un barbat este testat in calitate de prezumtiv tata biologic si caracterele sale genetice au corespondent in profilul ADN al copilului, respectivul barbat este confirmat ca fiind tatal biologic. Concluzia de confirmare a paternitatii se formuleaza prin calcularea unei probabilitati de paternitate, care atinge valori de peste 99,999%.

·         In situatia in care caracterele genetice ale barbatului testat in calitate de prezumtiv tata biologic nu se regasesc in profilul ADN al copilului, respectivul barbat este exclus de la paternitate. Concluzia de excludere de la paternitate este absoluta (nu se exprima in termeni de probabilitate).

 

 Paternitatea poate fi stabilita si pentru cazuri in care mama lipseste, testandu-se doar copilul si prezumtivul tata biologic.

·     Testele ADN de paternitate se efectueaza atat la solicitarea oficiala a instantelor de judecata cat si la cererea persoanelor private.

·         Nu exista restrictii legate de varsta la care se poate face o testare ADN, aceste testari putandu-se efectua imediat dupa nasterea copilului.

 

4. Procedura de prelevare a probelor biologice pentru testarea ADN

 

·         Probele biologice utilizate pentru testarea ADN sunt reprezentate de esantioane de saliva, prelevate cu ajutorul unor tampoane de vata sterile (tampoane tip exudat faringian) prin stergerea fetei interne a obrazului. Prelevarea probelor de saliva este o manevra medicala neinvaziva care nu presupune niciun risc pentru persoana supusa testarii.

 

 

·         Probele de saliva sunt recoltate in cadrul LG-INML de catre personal calificat.

·         Procedura de prelevare se realizeaza numai in prezenta TUTUROR persoanelor pe care instanta le convoava pentru realizarea expertizei.  

·         Participarea la procedura de prelevare a probelor este conditionata de prezentarea unui act de identitate (carte de identitate, pasaport sau certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani) si de semnarea unui acord scris din partea persoanelor ce urmeaza a fi testate genetic.

Pentru minori sau persoanele fara capacitate de exercitiu acordul trebuie dat de catre tutorele legal/ tutorii legali. In cazul custodiei comune a unui minor, ambele persoane mentionate ca parinti in certificatul de nastere al minorului trebuie sa isi dea acordul in scris pentru testarea genetica.

Daca minorul sau persoanele fara capacitate de exercitiu nu au un reprezentant legal, prelevarea de probe se va realiza in prezenta unui reprezentant al Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului de pe raza de domiciliu a minorului in cauza.

·         Programul de prelevare al probelor biologice este de LUNI pana JOI intre orele 9.00-13.00, exceptand sarbatorile legale.

·         Convocarea partilor pentru prelevare de probe cade in sarcina instantelor de judecata. De asemenea, instantele sunt rugate sa precizeze in adresele lor de solicitare, DATA si ORA la care partile sunt convocate pentru recoltarea probelor biologice. Persoanele private se vor programa telefonic la secretariatul Laboratorului: 031 4230718.

·         Exista posibilitatea recoltarii si utilizarii pentru testarea ADN si a altor tipuri de probe biologice, de genul celor mentionate pentru situatii speciale.

·       Costul unei expertize ADN de paternitate este de 2700 lei conform tarifelor Ministerului Sanatatii (indiferent daca la testare participa un trio format din mama, copil si prezumtivul tata biologic, sau un cuplu reprezentat de copil si prezumtivul tata biologic). Orice proba suplimentara se taxeaza in plus cu 900 lei

Contravaloarea expertizei se achita fie direct la casieria institutului, fie prin mandat postal sau transfer bancar in contul INML Bucuresti (cont RO90TREZ70420G330400XXXX, Trezoreria Sector 4 Bucuresti, CUI 4420554).

Pentru cazurile in care instanta hotaraste acordarea unui ajutor judiciar de stat, costurile urmeaza a fi achitate de Ministerul Justitiei. 

·         Rezultatele sunt comunicate in scris in cadrul unui Raport de Expertiza care se realizeaza in termen de 10-30 de zile lucratoare, de la data prelevarii probelor biologice.

NOTA: Termenul de finalizare al unei expertize de paternitate se poate prelungi in cazul in care Laboratorul inregistreaza solicitari cu caracter de urgenta din partea sistemului judiciar. Orice modificare a termenelor se comunica instantelor si solicitantilor persoane fizice.

·         Explicatii legate de concluziile expertizei pot fi obtinute de la expertii laboratorului fie in scris, fie direct la sediul laboratorului, daca se face o   programare prealabila. Rezultate sau explicatii pe marginea rezultatelor nu se comunica telefonic.  

4.    Situatii speciale in care se solicita cercetarea paternitatii

 

·         Testarea prenatala a paternitatii. Desi stabilirea paternitatii unui fetus inainte de nastere este posibila din punct de vedere tehnic, medicii sunt unanim de acord ca testarea ADN trebuie amanata pana la momentul nasterii copilului datorita riscului de avort pe care il implica procedeele de prelevare al probelor biologice de la femeia gravida, respectiv punctia amniotica si  recoltarea de vilozitati coriale (risc de avort estimat la 2%). Testarea ADN prenatala se justifica numai in situatii cu totul speciale, precum cele reprezentate de o sarcina rezultata ca urmare a relatii incestuoase sau unei agresiuni sexuale.

·         Testarea paternitatii cand prezumtivul tata biologic nu este disponibil fiind decedat, disparut, domiciliaza intr-o alta tara, etc.

Daca nu exista posibilitatea prelevarii de probe biologice de la o persoana prezumata fi parinte biologic, atunci investigatia genetica se poate realiza  folosindu-se â–Ĺź probe biologice prelevate de la rude apropiate ale acesteia (parintii persoanei, copiii legitimi, fratii si surorile, nepoti, bunici, unchi, veri - pana la grd.III, etc.), sau probe biologice arhivate in unitati medicale 

In situatia in care persoana in cauza este decedata si nu exista rude apropiate disponibile sau probe arhivate pentru testare, se recomanda testarea unor probe biologice de os prelevate de la persoana decedata prin procedura de exhumare. 

Expertii laboratorului sunt cei care recomanda, in functie de situatia concreta a fiecarui caz in parte, ce tip de probe urmeaza a fi utilizate pentru ca investigatia genetica sa conduca la un rezultat cu grad inalt de concludenta.  

 


 

 

 

5. Testarea ADN solicitata pentru cercetarea altor tipuri de relatii de inrudire biologica.

 

Testarea maternitatii se efectueaza in cazuri de inregistrare tardiva a nasterii, pentru copiii nascuti prin procedee medicale de fertilizare, cand se suspicioneaza schimburi accidentale sau voluntare de copii, adoptii ilegale, abondonuri, pruncucidere, etc.

 

Testele ADN pentru adoptii internationale sau emigrare. Legislatia multor state solicita efetuarea de teste ADN pentru copii nascuti in afara granitelor tarii respective, copii care fac subiectul unor adoptii internationale sau in cazul unor cereri de emigrare avand ca obiectiv reintregirea familiei.

 

Testele ADN pentru stabilirea unor relatii de inrudire complexe. Familiile interesate sa stabileasca anumite relatii de inrudire biologica pot recurge la testele ADN. Solicitarile sunt de regula oficiale, venite din partea instantelor de judecata, insa pot avea si caracter privat.

Testele ADN pot stabili cu un grad inalt de probabilitate, de peste 99%, daca exista sau nu o relatie de inrudire intre frati buni sau vitregi, intre bunici si nepoti, intre unchi/matusi si nepoti, intre veri (pana la gradul de inrudire IV).  

Costurile expertale pentru testarea unei relatii de inrudire sunt de 1400 lei/ per proba biologica testata

·         In cazul in care una dintre persoanele implicate in procesul de testare este decedata si nu exista posibilitatea participarii la investigatia genetica a unor rude ale defunctului, testarea se poate realiza in baza unor probe biologice arhivate  sau pornind de la probe biologice de os  prelevate prin procedura de exhumare

 

Pentru cazurile unde se solicita determinarea unor relatii de inrudire complexe este recomandabil ca instantele de judecata si persoanele private interesate sa contacteze telefonic sau in scris Laboratorul de Genetica, pentru a stabili de comun acord cu expertii strategia de investigatie genetica, respectiv care dintre rude trebuie convocate pentru prelevarea de probe biologice in vederea testarii ADN.  

                  Date de contact:     Laborator Genetica  - INML Bucuresti

                                                            Soseaua Vitan Barzesti nr.9, 042122, sector 4 Bucuresti

                                                            Tel: 031 4230718 (direct in laborator) ; Fax: 021 03346260

                                                            contact@legmed.ro; genetica@legmed.ro

 

6.    Markerii genetici utilizati pentru testarea ADN

 

Testele de paternitate se efectueaza in mod uzual folosind markeri ADN de tip STR (short tandem repeats – tandemuri repetitive scurte).

 

Numarul de markeri ADN utilizati pentru o testare difera de la un laborator la altul, neexistand un numar prestabilit de markeri ce trebuie investigati. Pentru a se atinge o probabilitate de paternitate de peste 99,99% este de regula necesara investigarea unui set de minimum 10-11 markeri STR. In cadrul LG-INML se testeaza de rutina un set 16 markeri ADN de tip STR, insa bateria de markeri genetici poate fi mult largita in functie de complexitatea cazului.

Pentru completarea investigatiilor genetice in cazuri mai speciale sau cu grad inalt de complexitate se pot utiliza si markeri ADN specifici cromozomului sexuali Y (STR-Y) si cromozomilor X (STR-X)

Un copil mosteneste de la parintii sai cei doi cromzomi sexuali (mamele sunt XX si tatii XY): o fetita mosteneste un cromozom X de la mama, si un cromozom X de la tata, un baiat mosteneste un cromozom X de la mama si cromozomul Y integral de la tata.

 

7. Scurta inscusiune in istoria filiatiei biologice a indivizilor umani.

 

Mecanismele prin care se mosteneste materialul genetic uman in succesiunea generatiilor au fost indelung studiate, cercetarea paternitatii reprezentand o provocare a medicinei legale din cele mai vechi timpuri. Cunoasterea acestor mecanisme la nivel molecular permite in prezent stabilirea cu acuratete a filiatiei biologice a unui individ uman. Astfel, excluderea  sau confirmarea unui  barbat  intr-un proces de paternitate poate fi pronuntata cu maximum de certitudine.

In ultimele doua decenii, testarea ADN a fost unanim acceptata de sistemele juridice din intreaga lume fiind considerata o proba stiintifica obiectiva si irefutabila.

 

Stabilirea legaturilor de sange ale unui individ a reprezentat o preocupare constanta de-a lungul istoriei umanitatii, deoarece notiunea de familie si regulile de transmitere a bunurilor unei familii s-au bazat pe apartenenta biologica a membrilor sai.

Filiatia biologica genereaza o serie de raporturi juridice si de aceea este reglementata din punct de vedere legal. Toate sistemele judiciare ale lumii, de la inceptul civilizatiei umane, au prevederi speciale referitoare la filiatia fata de mama si cea fata de tata.

Statistici recente, raportate in mai multe tari ale lumii, estimeaza ca 1 din 10 persoane are dubii referitoare la parintii sai biologici, in special legate de tatal biologic.

 

Copyright © 2017 – Dr. Ligia Barbarii, Medic primar Medicina Legala. All rights reserved 
 


You can play best games for brain and soul on At 7 Games.
  Copyright © 2008 Romanian Society of Legal Medicine. All rights reserved.
created by cooz.ro
  best brain games, girls games and action games for brain and soul virtualizare vmware vsphere esxi server backup storage cablare structurata antivirus securitate firewall mail web dns trandafir trandafiri pomi fructiferi conifere brad brazi pin tuja tuia plante ornamentale vita de vie coacaze zmeura agrise