Profesorul Dan Dermengiu,

un medic legist in galeria oamenilor de stiinta ai Academiei de Stiinte Medicale din Romania-necrolog


Profesorul Dan Dermengiu a decedat la varsta de 59 de ani; a fost profesor al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si Director al Institutului National de Medicina Legala Mina Minovici, un medic legist care se inscrie in galeria oamenilor de stiinta, un specialist a carui viata profesionala s-a interupt brusc in plina putere creatoare.

 

A realizat peste 140 lucrari stiintifice din care 4 au fost premiate international. A primit Premiul “Constantin I. Parhon”?acordat de Academia Romana in?2009 pentru monografia “Toxicologie medico-legala”, 296 pag., Ed. Viata?Medicala Romaneasca, 2006, ISBN 973-8437-74-1.

 

Tratatul “Patologie medico-legala”, aparut in Ed. Viata Medicala Romaneasca, 2002, ISBN 973-9320-93-7, este astazi o referinta de specialitate in domeniu.

 

Atasul de histopatologie medico-legala”, 2012, Ed. Universitara, ISBN 978-606-591-428-5 si “Medicina legala prosecturala” Ed. Viata Medicala Romaneasca 2011, ISBN 078- 973-160-055-0, perpetueaza puntea existenta intre doua specialitati infratite, medicina legala si anatomia patologica, generand o imagine completa a patologiei in cercetarea diagnosticului necroptic.

 

A aprofundat studiul mortii subite cardiace realizand numai in acest domeniu peste 50 de lucrari stiintifice in tara si strainatate.

 

Discipol al profesorului Vladimir Belis, a iubit medicina legala pe care a ales-o considerand ca prin personalitatea sa va putea aduce un plus de distinctie si va putea continua progresul specialitatii. A realizat tot ce si-a propus dar inca si mult mai mult: a dimensionat la un nivel superior locul si rolul medicului legist precum si pe cel al institutiei medico-legale in esafodajul social si profesional si a reafirmat demnitatea profesionala si probitatea stiintifica a profesiunii de medic legist si a specialitatii de medicina legala. Iti multumim profesore pentru toate acestea si vom incerca pe masura posibilitatilor noastre sa iti continuam proiectele.

 

A iubit deopotriva stiinta si in particular stiinta medicala ca stiinta a vietii, fiind mereu preocupat de aflarea raspunsurilor la intrebarile si provocarile profesionale. Un caracter dotat cu multa obiectivitate, analitic din fire, aplicat, nu a lasat pe cat i-a stat in putinta nimic necercetat sau la intamplare. A fost un cercetator reputat, deschis oricaror subiecte stiintifice; intelegand rolul cuvantului a stiut sa imbine sangele rece al medicului legist si exactitatea probatoriului cu grija pentru exprimare in respectul sensibilitatii si demnitatii celor in cauza.

 

S-a implicat in nu mai putin de 25 de proiecte de cercetare nationale si internationale care au adus recunoastere si vizibilitate UMFCD si INML Mina Minovici Bucuresti. Brutal desprins de pe calea vietii sale profesionale ramane insa pe mai departe inradacinat in stiinta si in cercetare prin marturia valorilor si realizarilor sale stiintifice care ies in relief prin analiza referintelor bibliografice.

 

S-a inscris in galeria marilor directori ai Institutiei medico-legale din Bucuresti fondata de catre prof. Mina Minovici in 1892, careia i-a fost director timp peste 15 ani incepand cu anul 2001; cu daruire si invingandu-si suferintele obiectivate de realitatea biologica si-a manifestat datoria fata de institutie pe care a implinit-o cu diligenta pana in ultimele clipe ale vietii sale.

 

Pasiunea sa pentru stiinta s-a transmis catre revista de specialitate, Revista Romana de Medicina Legala, fondata de catre Nicolae Minovici in anul 1936 si pe care, ca pe un proiect personal, a ingrijit-o si a dorit-o recunoscuta prin traditie si valoare, de maniera in care sa devina o tribuna nationala si internationala a medicinii legale: ca editor, printr-o munca sustinuta de echipa, a reusit sa implineasca aceasta tinta incepand cu anul 2007, de cand revista a fost indexata ISI Thomson Reuters; noi astazi ne preocupam sa mentinem vie dorinta lui, sa ii continuam stradania si sa pastram valoarea internationala a revistei.

 

Este o personalitate medicala de inalt prestigiu a Romaniei si a Europei de est, distins cu Ordinul « Meritul Sanitar » in grad de Comandor, conferit de Presedintele Romaniei la 10-XII-2004, un prieten pentru colegii sai din tara si din Europa pentru al carui proiect s-a dedicat din perspectiva specialitatii sale. A fost un declarat aparator al drepturilor omului, un spirit liber si demn recunoscut si apreciat ca atare si astfel desemnat spre a fi membru expert din partea Romaniei pe langa Consiliul Europei in Comitetul pentru Preventia Torturii, CPT.

 

A fost presedintele Societatii de Medicina Legala din Romania continuand traditia marilor profesori de medicina legala, indrumand specialitatea si organizatia profesional-stiintifica a medicilor legisti din tara. A incercat mereu sa poarte un gand bun pentru colegi, sa fie un factor de echilibru si fara conflictualitate sa rezolve problemele aparute.

 

A fost Presedinte al Consiliului Superior de Medicina Legala exercitand din aceasta pozitie un rol important metodologic si de coordonare al retelei de medicina legala in Romania.

 

Este membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania onoare despre care ne vorbea adesea si pe care o purta la loc de pret in suflet.

 

Un om ales, in urma lui raman familia, copiii pentru a caror grija s-a framantat mereu iubindu-i nespus si carora le-a transmis libertatea spiritului, bucuria de viata, valorile in care credea si numele sau; raman si prietenii indurerati care vor pretui amintirile dragi si vor incerca mereu peste timp ca sa il poarte alaturi; totodata raman sa vorbeasca pentru academicianul Dan Dermengiu implinirile si realizarile sale, locul pe care merituos il ocupa in patrimoniul national stiintific medical cat si in istoria medicinii legale din Bucuresti si din tara.

 

In amintirea celui care ne-a fost cel mai bun prieten, o pioasa rememorare.

Dan Dermengiu, nascut in 7 aprilie1957, decedat in 8 iulie 2016

 

George Cristian Curca

Profesor de medicina legala si bioetica, Seful disciplinei de Medicina legala si Bioetica UMFCD


______________________________________________________________

In memoriam

Profesorul Viorel Alexandru Emanuel Panaitescu, 28 octombrie 1938-1 iunie 2017 

Profesorul Viorel Panaitescu este o mare personalitate a lumii medicale romanesti, un stimat si respectat profesor al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, un om de stiinta dedicat profesiei sale.

Il recunosc si si-l asuma deopotriva anatomia, medicina legala, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici. Pe oriunde a trecut a lasat o contributie stiintifica vie si a marcat prin persoana sa un loc ce ramane nesters. Este cu adevarat un trist moment acesta de a marca la trecut personalitatea profesorului Viorel Panaitescu cu bunul sau caracter, profesionalismul si dedicatia pentru munca pe care niciodata nu a uitat sa o diversifice cu multa voie buna si buna dispozitie. O persoana indragita de toti pentru tonusul de viata si umorul fin inepuizabil.

De numele sau se leaga antropologia medico-legala pe care a creat-o in Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici si in acelasi timp in tara si pe care ne-a lasat-o ca sa o continuam la nivelul actual de excelenta. Preluand mostenirea sa vom cauta sa o dezvoltam in anii ce vor urma pastrand mereu vie memoria sa.

Profesorul Viorel Panaitescu a fost un mare profesor al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, a indrumat mii de studenti atat ca anatomist cat si ca medic legist. Zeci de rezidenti au avut bucuria sa ii audieze cursurile si sa invete din experienta sa profesionala bogata. Ma numar in ambele calitati ca unul care a avut fericirea si bucuria de a-l fi ascultat si a-i fi alaturi mult timp. Un mare om caruia ii pastrez o pioasa amintire.

Suntem mandri si onorati ca istoria Institututului de Medicina Legala Mina Minovici s-a impletit cu destinul luminos al profesorului si doresc astfel sa identific si sa desemnez locul pe care profesorul Viorel Panaitescu, l-a castigat prin meritele sale profesionale si in derularea intregii sale cariere universitare in istoria medicinii legale din Bucuresti si din tara beneficiind de o implinita recunoastere internationala.

Dumnezeu sa il odihneasca.

Prof. GC CurcaYou can play best games for brain and soul on At 7 Games.
  Copyright © 2008 Romanian Society of Legal Medicine. All rights reserved.
created by cooz.ro
  best brain games, girls games and action games for brain and soul virtualizare vmware vsphere esxi server backup storage cablare structurata antivirus securitate firewall mail web dns trandafir trandafiri pomi fructiferi conifere brad brazi pin tuja tuia plante ornamentale vita de vie coacaze zmeura agrise